VALKJÄRVEN OPPILAAT NAUTTIVAT LUONTOPÄIVÄNÄ UUTISPUUROA KUHAKOSKEN RANTAMILLA

Jo perinteeksi muodostunutta Valkjärven koululaisten luontopäivää vietettiin keskiviikkona 23.8. Kuhakoskella. Luontopäivä on osa Suomen luonnonpäivän juhlintaa. Lapset pääsivät aamupäivän aikana kuulemaan, kokemaan ja maistamaan historiaa kylän akkojen saattelemana.

Koululaiset kuulivat viljalajikkeista, perinteisistä tilavuusmitoista, Kuhakosken myllystä ja sen toiminnasta sekä entisaikojen ammateista.

Koululaiset kuulivat viljalajikkeista, perinteisistä tilavuusmitoista, Kuhakosken myllystä ja sen toiminnasta sekä entisaikojen ammateista. Mylläri-Markku antoi mahdollisuuden kokeilla voimia viljasäkin kantamisessa ja Opettaja-Marja näytti viljojen salaisuudet.  Suurta kiinnostusta herättivät myös Armi Backmannin lennokkaat tarinat siitä, millaisia leikkejä lapsilla olikaan Kuhakosken rantamilla entisaikaan. Lapset saivat hymyn järjestäjän huulille kun kerrottiin, että Kuhakoskella on ollut myllyjä neljäsataa vuotta sitten, kuului heti kysymys: ”Olitko sää silloin täällä?”

Lounaaksi nautittiin tietysti Krannin lähimyllyn rukiista Keudan oppilaiden 5 tuntia hauduttama uutispuuro. Ennen vanhaan uutispuuro tehtiin heti sadonkorjuun jälkeen tuoreista vastajauhetuista jauhoista ”uutisista”. Ja puuron päälle tietysti mustikkaa, Suomen luonnonpäivän tunnusmarjaa.

”Jakamalla tietoa luontopäivästä, voimme saada muutkin koulut järjestämään Luontoviikon tapahtumia ja arvokas lähiluontomme saa ansaitsemansa huomion. Valkjärven kyläyhdistys tukee luontokoulu-toimintamallia ja edistää hanketta järjestämällä koululaisille luontoarvoja korostavia tapahtumapäiviä. Aiemmin olemme tutustuneet mm. Valkjärven vesistöön sekä kotimaiseen metsätalouteen. Valkjärven koululaisten luontoviikon tapahtumat sopivat sellaisenaan, vaikka luontokoulun päiväohjelmaksi” toteaa järjestelyistä päävastuun kantanut kyläyhdistysaktiivi Merja Makkonen.

Kylän akat kertomassa entisistä ajoista ja tavoista.

Koulun väki on jatkanut luontopäivänä opittujen asioiden käsittelyä myös koulutunneilla. Tällä kertaa mukaan kassillinen kauran, ohran ja rukiin korsia tähkineen piirtämisen malliksi.