Nähtävyydet

Kuhakoski

Perttulassa sijaitseva Kuhakoski on komea 150 metriä pitkä koski, jossa on pudotusta 16 metriä. Kuhakoski oli ennen Nurmijärven tärkeimpiä myllykoskia. Louhittu jokiuoma muodostaa hienon maisemakokonaisuuden, jonka menneisyydestä kertovat myllyjen ja sahojen perustusten jäänteet. Kosken niskalla on kauniisti holvattu vanha maantiesilta, jolta avautuu näköala jokilaaksoon.

Lähde:  Nurmijärven kunnan sivut.

Kuhakoskelle saapuminen
Lopentien varressa olevilta Keudan bussipysäkeiltä on kävelymatkaa koskelle noin 300 m. Keudan pysäköintialueelta hieman enemmän. Kosken vieressä olevalle Valkjärventien pysäkille pääsee myös Klaukkalan alueen kutsukyyti Kivenkyydillä. Koskelle siirryttäessä tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Valkjärventie on kapea ja näkyvyys on huono.
Valkjärven kyläyhdistys edistää parhaansa mukaan kevyenliikenteenväylän saamista alueelle.

Suomen vesiputoukset – Kuhakoski

Valkjärven koulu

Valkjärven kylä ja osa Numlahtea sekä Perttulan Sahamäkeä muodostivat vuoden 1922 alussa oman koulupiirinsä.

Maaliskuun 8:tena 1922 olleessa kokouksessa päätettiin ostaa koulun tarpeisiin Ernst Leskelän ja Mikael Ahvosen omistamasta Pöyhästä kahden hehtaarin tontti nimeltä Pikku-Kurjenmaa tulevan koulun tontiksi.

1921-22 perustettuun kouluun oppilaita tuli 38. Väliaikaisessa koulussa opettanut Ulrik Nieminen kuoli yllättäen toukokuussa 1923 kesken uuden koulun vilkkaan suunnittelun.

Kesällä 1923 virkaan valittu opettaja Samuli Suomalainen joutui viemään koulun rakentamisen ja varustamisen päätökseen.

Koulutyön aloittaminen uudessa koulurakennuksessa siirtyi kuitenkin aina lokakuulle asti. Tuolloin tuli kouluviranomaisilta päätös, että ns. valmistava koulu muuttui pysyväksi kaksivuotiseksi alakansakouluksi. Koulusta tuli täysimittainen kansakoulu, jossa oli sekä ala- että yläkoulu ja jatkokurssit. Opettajia oli kaksi.

Lopulta uuteen koulutaloon saatiin sähkötkin, joten koulun vihkiäiset voitiin pitää sunnuntaina lokakuun 21. päivänä 1923.

Lähde: Armi Viita: Valkjärven kylä –tietoa ja tarinaa

Valkjärven koulu Nurmijärven kunnan sivuilla

Lähtelän ranta ja Valkjärvi

Valkjärvi sijaitsee Klaukkalan läheisyydessä Nurmijärven kunassa. Suuri osa Valkjärven rannoista on jyrkkiä ja melko karuja, mutta lahdelmissa ja erityisesti järven pohjoispäässä on laajoja alueita, joissa on runsas vesikasvillisuus. Valkjärvi on kokoonsa nähden syvä: syvin kohta, noin 12 metriä sijaitsee suunnilleen järven keskellä.

Lähtelän rannassa on tarjolla uimalaituri, pukeutumissuojat ja venepaikkoja. Uimapaikan osoite on Valkjärventie 79.

Valkjärvi järviwikissä